Yaşam

Çocuğumla Çatışmaları Nasıl Engellerim?

Çocuğumla çatışmaları nasıl engellerim? Nasıl sağlıklı bir iletişim kurabilirim? Çocuğuma hep aynı şeyleri söylüyorum ama bir türlü olumlu yönde ilerleyemiyorum, ne yapmalıyım diyorsanız bu makaleyi dikkatlice okumalısınız.

Çocuğumla Çatışmaları Nasıl Engellerim?

Sağlıklı Bir İletişim Kurmak İçin Ne Yapılmalı?


Ebeveynlik gerçekten de zor bir süreçtir her anne ve baba için. Hem çocuğumuz için en iyisini ve en doğrusunu isteriz hem de çoğu zaman duygularımıza yenik düşerek bu amacımıza hizmet etmeyecek davranış ve tutum içerisine gireriz. Bir de bakmışız ki büyük bir kaos ve çatışmanın içindeyiz, ağlamalar, bağırmalar, kızmalar, öfkeler ve daha neler neler…
Peki çocuğumuzla savaşmadan ve çatışmadan ona iyiyi ve doğruyu öğretemez miyiz? Aynı şeyleri tekrarlamadan; “Oğlum ödevini yap!”, “Kızım televizyonu kapat!”… Tabii ki bunu başarabiliriz, üstelik bu çok da zor değil. Tek yapmamız gereken şey ‘Tutarlı olmak’. Tutarlı olduğunuz takdirde her şeyin değiştiğini siz de gözlemleyeceksiniz. Tutarlı olmayı büyük bir ırmak gibi düşünebilirsiniz. Bir ırmağın küçük derelerle beslenmesi gerektiğini tahmin ediyorsunuzdur.

Çocuğumla Çatışmaları Nasıl Engellerim?

Nasıl Tutarlı Olunur?

  1. Her koşulda çocuğunuza onu sevdiğinizi ve onun yanında olacağınızı hissettirmelisiniz. Bu demek değil ki; her yaptığı yanlış harekete göz yumun. Yanlış veya yapmaması gereken bir şey yaptığında bakışlarınızla, ses tonunuzla yaptığının yanlış olduğunu hissettirmelisiniz. Kısaca söylemek istediğimiz; çocuğunuza öfkeyle değil, sevgiyle yaklaşın.
  2. Çocuğunuzun bir birey olduğunu ve kendisinin de istek ve arzuları olduğunu kesinlikle unutmamalısınız. İsteklerine ve düşüncelerine katılmasanız da saygı göstermelisiniz. Bu, çocuğun her istediği olacağı anlamına gelmemektedir. Ancak çocuğunuzun özgüven sahibi, size ve çevresine saygılı bir birey olmasını istiyorsanız ona saygı göstererek bunun gerçekleşeceğini bilmelisiniz. Çocuk yanlış bir düşünce içerine girerse hemen reddetmek yerine ona yanlış olduğunu söyleyerek değil, doğruyu sizin yönlendirmelerinizle kendisinin bulmasını sağlamalısınız. Ancak o şekilde doğru ve yanlış olan şeyleri kabullenebilir. Sizin onun düşüncesini yanlış bulmanızın kendisinin bunu kabullenmesinde bir etkisi olmayacaktır.
  3. Söylediklerinizde net olmalısınız. Ne istediğinizi, ne söylediğinizi açık bir şekilde ve anlaşılır olarak ifade etmeli ve güvenilir olmalısınız. Çocuğunuzun size güveni olmazsa söylediklerinizin tutarlılığı ve geçerliliği olmayacaktır. Siz, size verdiği sözü tutmayan bir insanın sözüne güvenir misiniz? Güvenmezsiniz ve sizden istenileni de bu yüzden yapmazsınız. O halde çocuklarınıza tutamayacağınız sözler söylememelisiniz, gerçekleştiremeyeceğiniz vaatlerde bulunmamalısınız. Bu, güvenilir olmanın temel şartıdır. Söylediğiniz her söz güvenilir olmak zorundadır. Söylemlerinizde tutarlı olmanız ve söylediklerinizin arkasında durmanız size çatışmasız bir yaşamın kapılarını aralamaktadır. Tutarlı olmanıza yardım edecek bir diğer şey, kararları birlikte almanız olacaktır. Örneğin markete gittiğinizde çocuğunuzun sadece bir şey almasını istiyorsanız markete gitmeden önce bununla ilgili çocuğunuzla anlaşma yapın ve markete gittiğinizde hiçbir şekilde (ne kadar ısrar da etse, inatlaşsa da, ağlasa da…) anlaşmanın bozulmasına izin vermeyin. Ona eğilerek sakince anlaşmanızı hatırlatın ve birden fazla şey alamayacağını ifade edin. Kızmayın, bağırmayın, sadece net ve tutarlı olun. Çocuğunuz sizin tutarlı olduğunuzu gördüğünde bu davranışı kısa zaman içinde sonlandıracaktır. Bu tutarlı tutumunuzu tüm yaşantınızda uygulayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir