Anne Çocuk

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi


Çocukların hayatında önemli bir rolü olan tuvalet eğitimi ile ilgili yazma fikri beni birkaç yıl öncesine götürdü. O zamanki internetten yaptığım araştırmalarım sonucunda edindiğim her bilgi, tecrübe benim için çok değerliydi. Umarım benim paylaşacağım deneyimler de başkalarına yol gösterici olur.


Tuvalet eğitimi, anne olarak beni çok heyecanladıran bir maceraydı. Karar verme, planlama, hazırlık derken her aşaması içimdeki merak duygusuyla beraber sabırsızlandırıyordu beni. Ama kesinlikle yaş konusunda sabırsız olmadım. Uzmanlara göre tuvalet eğitimi 24 ay ile 36 ay arasında olması gerektiği yönünde. Halk arasında genellikle çocuk 2 yaşına gelir gelmez tuvalet eğitimi verilmeye çalışılır, bezden kurtulsun diye düşünülür. Ancak her çocuğun hazır bulunuşluk düzeyinin farklı olduğu dikkate alınmalıdır. Çocuğun hazır olmadığı zamanda verilen(verilmeye çalışılan) tuvalet eğitimi hem çocuk hem de ebeveyn için çok yıpratıcı olmaktadır. Ayrıca bu sürecin nasıl atlatıldığı da çocuğun ilerleyen yaşları için psikolojik anlamda önem teşkil etmektedir.
Eğer gereken özeni gösterirseniz gözünüzde büyüttüğünüz tuvalet eğitimini sadece birkaç gün içinde sorunsuz bir şekilde halledebilirsiniz. Hazırsanız haydi iş başına…
İlk kuralımız çocuğun hazır olması. Çocuğunuzun hazır olduğunu düşünüyorsanız sıra sizde. Öncelikle bir hafta boyunca sürekli çocuğunuzun yanında olacağınız bir tarih ayarlayın. Her ne kadar ben 2 ya da 3 gün içinde halledeceğinize inansam da bireysel farklılıkları da göz önünde tutarak işimizi garantiye alalım. Tuvalet eğitimi süresince kendi evinizde olmanızı ve mümkün olduğunca yer değişikliği yapmamanızı öneririm. Çocuğun tuvalet eğitimi ile tek bir kişinin ilgilenmesi görüşündeyim. Birkaç kişi sürece katılmamalı. Ancak fikir birliğinde olduğunuz, olası durumlar karşısında sizinle aynı davranışı gösterebilecek ikinci kişi ile yardımlaşma yapılabilir.
Tuvalet eğitimi için gerekli malzemeler:
– Bol sayıda giyimi rahat geniş pijama
– Klozet adaptörü
– Klozetin önüne koymak için basamak
– Ödül olarak çeşit çeşit sticker
– Çiş yapan bebek
– Tuvalet eğitimi çizelgesi(gece için)

Hazırlıklarınız tamamsa ve beklediğiniz tarih geldiyse çocuğunuzu süreçle ilgili bilgilendirerek işe başlayabilirsiniz. Çocuğunuza artık bez kullanmasına gerek olmadığını, büyükler gibi tuvaleti kullanbileceğini söyleyebilirsiniz. Çocuğunuzun bezini çıkarın ve bir daha asla kullanmayı düşünmeyin. Eğer çocuğunuzun üşümeyeceğini düşünüyorsanız bu süreçte iç çamaşırı giydirmeden sadece pijama giydirmeniz çişini altına yaptığında farketmesinin kolay olması sebebiyle yarar sağlayabilir.
Çocuğunuzu çiş için iki saatte bir, kaka içinse yemeklerden sonra bir süre klozete oturtun. Tuvalette iken çocuğun sıkılmaması için hikaye okuyabilir, sohbet edebilirsiniz. Eğer çişini klozete yaparsa stickerlardan bir tanesini verin ve önceden belirlediğiniz bir yere(banyo duvarı, klozet kapağı, buzdolabı, vb.) yapıştırmasını sağlayın. Destekleyici, övgü dolu sözler söyleyin. Az kalsın unutuyordum, bir de şarkı uydurmanız gerekiyor. Çocuğunuz çişini klozete yaptığında kendi uydurduğunuz neşeli, oynak şarkınızı orijinal dansınız eşliğinde seslendiriyorsunuz 🙂
Çiş yapan bebek çocuğunuzun bu süreçte daha istekli olmasına yardımcı olacaktır. Siz çocuğunuza tuvalet eğitimi vermeye çalışırken o da bebeğine aynı şeyleri uygulamaya çalışacak, bebeğini klozete götürüp çişini oraya yaptıracaktır.
Tuvalet eğitimine başladığınızda çocuğunuz altına kaçırdığında sakın üzülmeyin ve çocuğunuzu da üzmeyin. Aksine her altına kaçırdığında motive edici sözler söyleyin, arada bir böyle kazaların olabileceğinden bahsedin. Çocuğun altına kaçırması olması gereken çok doğal bir durum. Altına kaçıra kaçıra artık kaçırmadan çişinin geldiğini farkeder duruma gelecektir.
Gece de bez bağlamayacağınız için çocuğunuzun yatağına alez serin. Gündüz oluşan farkındalık gece uykuda da kendini gösterecektir ve çocuğunuz uyku sırasında çişinin geldiğini ağlayarak ya da size seslenerek belli edecektir. Yatmadan iki saat öncesinde sıvı alımını durdurursanız ve yatmadan hemen önce tuvalete götürürseniz sabaha kadar kuru da kalabilir. Gece çiş düzeni zaman içinde farklılaşabilir veya farklı düzenlemeler gerektirebilir. Bireysel farklılıklar ve kalıtımsal özellikler doğrultusunda değişiklikler olabilir. Gece kaçırmaları gündüzden bağımsız olarak değerlendirilmesi gereken bir konu. Ancak bunu yaşamadan bilemeyeceğimiz için tuvalet eğitimine gece gündüz birlikte başlıyoruz. Üzerinde günlerin yazılı olduğu bir tuvalet eğitimi çizelgesi internetten edinebileceğiniz gibi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Her kuru kalkılan sabah için çocuğunuzun o güne bir gülen yüz yapıştırmasını sağlayın.
Burada yazdıklarımı uyguladığınız takdirde 2 ya da 3 gün içinde çocuğunuzun tuvalet eğitimini başarı ile tamamlamış olacağınıza inanıyorum. Bol eğlenceli bir eğitim diliyorum.
Dipnot: Lazımlık mı klozet mi diye soranlara klozet diyorum. Çünkü bazı çocuklar lazımlık ile aralarında öyle bir bağ kuruyor ki her gidilen yere lazımlık götürmek zorunda kalınabiliyor.

1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir